Fa sol!!! Agafem una moto de bon mati i anem a tombar. Primera parada, les Cascades de Plata, amb un salt de mes de 100 metres d'alcada. Unes escales a cada costat permeten apreciar-les ben de prop. Segona parada, pas de Tram Ton, inici de les rutes al Fan Si Pan. Es el pas de muntanya mes alt de Vietnam i es a una alcada de 1.900 metres. Alla mateix hi ha la caseta del guarda del parc (casa-xavola). Despres de parlar molt i dibuixar molt i fer molts signes... ens diu que en un dia no ens hi deixa anar. Parlem tambe amb els nois de les paradetes del voltant, pero ens costa entendre'ns-hi. En definitiva, fem una petita caminada fins a les cascades de l'amor amb remullada de peus inclosa i despres veiem la vista des del mirador, que tot i la boira, alguna cosa ens permet atalaiar. El cami esta preparat per baixar-hi caminant. No entem per que la gent de ciutat puja aqui dalt amb sandalietes boniques... i ben mudats. La moda d'anar a caminar per la muntanya encara no ha arribat. De moment es cosa d'etnies i de pastors...
Tornem en direccio a Sa Pa i des d'alla agafem la carretera a Lao Cai per anar a les coves de Ta Phin. En aquesta zona hi ha la majoria de pobles dels hmong negres i els dzao vermells. Tots plegats ens conviden a passar i ens donen una bona benvinguda acompanyada de coses per comprar. Tirem en moto per un caminet fins a les coves, que semblen forca grans pero que sense llum costa d'entrar-hi. Just passada l'entrada estreat hi ha una galeria que s'obre i mes enlla continua en altres galeries, pero tornem enrere perque amb la llanterneta que portem no ens hi veiem. Mentre, una de les dones hmong ens fa de guia a canvi de comprar un detallet.
Dinem pel cami amb el pa i el formatge que haviem comprat a Ha Noi i a la tarda fem algunes fotos al mercat de la placa de Sa Pa i tambe al mercat de menjar, on s'hi poden comprar fruites exotiques, carn, peix, herbes medicinals... Es molt pintoresc pero cal estar alerta on es posen els peus. A la nit, les noies hmong que passen el dia al mercat de la placa venent roba i detalls dormen sota els toldos del mercat.
A mitja tarda anem a Cat Cat, el poble mes proper a Sa Pa i fem el tomb circular que marca l'itinerari turistic. Aqui hi ha molt oriental fent turisme de muntanya, amb sandalietes i ben mudats. Per sort, els mototaxis els tornen cap a Sa Pa per estalviar la pujada pronunciada. A Cat Cat contemplem els paisatges d'arrossars i les casetes modestes, uns elements que hem tingut ben presents durant tot el dia. Tambe hi veiem unes altres cascades, pero molt menys espectaculars que les que hem vist avui.
Per entrar als camins que et porten als punts de visita sempre hi ha una taquilla i una barrera. Cal pagar entre 15 i 30 mil dongs per passar, pero no es garantia de res mes. A les coves ni tan sols ens van encendre les quatre bombetes que hi havia insal.lades.
A la nit ens trobem un australia que tot cofoi haviem trobat a Tram Ton per fer el Fan Si Pan a les 12 del migida. Tot valent va agafar el cami. Vam estar temptats d'acompanyar-lo, pero era tard i jo tenia els meus dubtes... A la nit ens va comentar que havia caminat dues hores i que el cami es perdia facilment. Deduccio, cal contractar un guia per dema i amb urgencia.
Despres de fer un beure amb una parella vasca, vam anar a planxar l'orella.

Nena hmong
Cascada de Plata
Sa Pa: les muntanyes sempre regalen vistes especials
Cascada de l'amor
Nen hmong recol.lectant al Riu Vermell
El llac de Sa Pa amb una mica menys de boira
Arrossars
Dones dzao al mercat de Sa Pa

Vista des de l'habitacio de l'hotel
Pastor a Cat Cat
Bambu
Cascada de Cat Cat
"I tu, no et moguis d'aqui!"
Nenes a Cat Cat
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada